Ljekovi za hematoonkološke bolesti koji su stavljeni u promet RH i na listi su osnovnih lijekova HZZOa

Edukativno-informativnom kampanjom ”Imam samo jednu želju ”Hrvatska udruga leukemija i limfomi pod pokroviteljstvom Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske željela je podići svijest javnosti o hematoonkološkim bolestima. Cilj je bio suočavanje oboljelih i njihovih obitelji sa činjenicom da je bolest zločudna ali da ju je danas u većini slučajeva moguće držati pod kontrolom unapređenjem liječenja hematoonkoloških bolesti te primjenom novih, pametnih ljekova. Zahvaljujući toj inicijativi od nedavno na osnovnoj listi lijekova HZZO-a imamo na raspolaganju nove lijekove za liječenje nekih hematoonkoloških bolesti. Osobe oboljele od kronične limfocitne leukemije, mijelofibroze, multiplog mijeloma i limfoma plaštenih stanica bez odgovarajuće terapije trpe vrlo teške posljedice, poput stalnih bolova, gubitka težine, sve do otkazivanja organa i čitavog niza drugih teških stanja zbog kojih postaju nesposobni za samostalan život i rad, a njihova borba postaje traumom čitave obitelji. Lajtmotiv kampanje je realizacije želje učiniti dostupnim oboljelima postojeće inovativne terapije i lijekove koji bi im povećali kvalitetu života i produljili život. Riječ je o supstancama karfilzomib i pomalidomid, daratumumab, iksazomib, ruksolitinib i ibrutinib, koji se koriste u liječenju limfocitne leukemije, mijelofibroze, multiplog mijeloma i limfoma plaštenih stanica. ”Dobrom kvalitetom života bolesnika i njihovim normalnim svakodnevnim funkcioniranjem, izbjegava se veliki trošak institucija i u obitelji, koji se može izmjeriti konkretnim novčanim iznosima, ali i kroz vrijeme oduzeto od slobodnog ili produktivnog vremena, inače korištenog za rad i stvaranje”, prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

Edukativno-informativnu kampanju „Imam samo jednu želju“, podržava i svjetski ugledni onkolog profesor Srđan Verstovšek, s odjela za leukemiju MD Anderson Centra za karcinom na Sveučilištu Texas u Houstonu, član Američkog društva za hematologiju.
Profesor doktor Srđan Verstovšek je jedan od najproduktivnijih i najcitiranijih znanstvenika hrvatskog porijekla u svijetu, kliničar, internist, hematoonkolog. Vodeći je autor niza radova publiciranih u najprestižnijim međunarodnim časopisima, a svjetski je poznat po svom istraživanju i liječenju Philadelphia negativnih kroničnih mijeloproliferativnih neoplazmi, posebno mijelofibroze. Prof. Verstovšek je vodio prva klinička istraživanja novoga „pametnog”lijeka – JAK inhibitora ruksolitiniba – koji značajno unaprijedio liječenje mijelofibroze, a ispituje se i u drugim indikacijama.

O ruksolitinibu, u čijem je razvoju sudjelovao, profesor Verstovšek rekao je: ”U ljeto 2007. mi smo na MD Andersonu koji ima najveći Odjel za leukemiju na svijetu, otvorili tri studije za mijelofibrozu, s tri različita JAK inhibitora, prvi u svijetu. Interes je bio ogroman jer je to bilo prvi put da se ispituju lijekovi koji direktno inhibiraju patobiološki problem u MPB-u. Dobro se sjećam prvog pacijenta, s jako povećanom slezenom i jetrom, ascitesom i natečenim nogama, kahektičnog, za kojeg nije bilo nikakvog lijeka koji bi mu pomogao. Već nakon mjesec dana povećani organi su se značajno smanjili i on je dobio na težini; nakon tri mjeseca slezena i jetra su postali skoro normalne veličine, ascites i otok nogu su nestali i on je postao normalno aktivna osoba. Uskoro je ponovo počeo igrati golf, o čemu smo se često šalili, i nastavio je život tako još tri godine. Sa skoro svakim sljedećim pacijentom imali smo slična iskustva. Rado se sjećam tih vremena i promjena koje smo donijeli pacijentima s novim lijekom.”

U Zagrebu, 2. veljače, 2017. održana je 1. redovna sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (dalje: HZZO) na kojoj je na osnovnu listu lijekova HZZO-a uvršteno 16 novih lijekova među kojima i tri lijeka za liječenje kronične limfocitne leukemije:

1. djelatna tvar: ibrutinib – ”Imbruvica”, Pharmacyclics LLC & Janssen Biotech, Inc.,
2. djelatna tvar: idelalisib – ”Zydelig”, Gilead Sciences, Inc.(GSI),
3. djelatna tvar: obinutuzumab – ”Gazyvaro”, Roche;

Rezultati studije (Phase 3 GALLIUM Study) pokazuju da su imunokemoterapija utemeljena na obinutuzumabu i održavanje rezultirali značajnim poboljšanjem življenja bez napredovanja bolesti u usporedbi s terapijom rituximabom (generičko ime: Rituximab, trgovačka imena: MabThera®, Rituxan®, koristi se za liječenje non-Hodgkin limfoma (NHL), te kronične limfocitne leukemije (CLL)).

Naša inicijativa je bila da se na osnovnu listu lijekova uvrsti 5 novih lijekova za 7 indikacija/dijagnoza. Kao što je poznato nismo uspjeli u cijelosti obzirom kako na osnovnoj listi lijekova imamo ukupno 4 lijeka za 4 indikacije. Četvrti lijek na kojeg referiramo je ”Jakavi®”, NOVARTIS, djelatna tvar ruxolitinib za liječenje mijelofibroze visokog rizika koji je u postupku stavljanja na listu posebno skupih lijekova.

Predmetni lijekovi su odobreni centraliziranim postupkom davanja odobrenja za stavljanje u promet lijeka za sve zemlje članice Europske unije temeljem stručne ocjene Europske agencije za lijekove (EMA). Odobrenje za stavljanje lijeka u promet dala je Europska komisija.

Ovim putem još jedanput najljepše zahvaljujemo Ministarstvu zdravlja na pokroviteljstvu, te svima koji su nas podržali u samo jednoj našoj želji, želji da živimo. Vjerujemo kako u Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje imamo sugovornike i partnere koji će i nadalje odgovorno razmatrati potrebe naših članova, hematoonkoloških pacijenata za novim terapijama, koje će im omogućiti uspješnije liječenje, bolju kvalitetu života i dulji životni vijek za opće dobro sviju nas.  

Podijeli

Zagreb, HR
21°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
OIB:51774844072
MB: 01136763
REG. BR.: 00000797
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

kolovoz 2022

NedPonUtoSriČetPetSub

1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12

Međunarodni dan m...

13


14


15


16


17


18


19

Svjetski dan huma...

20


21


22


23


24


25


26


27


28


29


30


31


Health through Knowledge

Klasa optimist

Igor Delač- Samo zbog vas

(Ivan Zečić/Miroslav Zečić – Miroslav Zečić/Ivan Zečić) ℗ 2021 Croatia Records

Istaknuti sponzori HULL-a