4. veljače 2019 Hrvatska udruga leukemija i limfomi i Podružnica HULL Zadar obilježili su Svjetski dan borbe protiv raka, organiziranjem predavanja pod nazivom "Znanjem do zdravlja".

4. veljače 2019 Hrvatska udruga leukemija i limfomi i Podružnica HULL Zadar obilježili su Svjetski dan borbe protiv raka, organiziranjem predavanja pod nazivom "Znanjem do zdravlja". Ovo je prvi uvodni dio s nastupom glazbenih gostiju Aka Cresendo.

Prvo predavanje održao je prof.dr.sc. Vlatko Pejša, s temom "Novi lijekovi u kroničnoj limfocitnoj leukemiji".

Drugo predavanje održao je prof.dr.sc. Boris Labar, s temom "Što je novo u liječenju akutne mijeloične leukemije".

Treće predavanje održala je  prim.dr. Sandra Bašić-Kinda, s temom "Multili mijelom – promjene u liječenju kroz zadnjih 20-tak godina".

četvrto i poslijednje predavanje održao je bivši pacjent Boris Barić

Struka: Dolazi era liječenja bez kemoterapije

 

Učinkovitije liječenje zloćudnih bolesti sa manje toksičnosti, perspektiva je koja je sve bliže – zaključak je stručnjaka koji su se okupili jučer, na Svjetski dan borbe protiv raka, u Zadru na predavanju koje je dio projekta Znanjem do zdravlja u organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi.

Predavanja u zadarskoj Kneževoj palači održala su eminentna imena hrvatske hematologije i medicine generalno: prof.dr.sc. Boris Labar, prof.dr.sc. Vlatko Pejša i prim. dr. Sandra Bašić Kinda.

Pročelnik Zavoda za hematologiju KB Dubrava, prof.dr.sc. Vlatko Pejša brojnim okupljenim sudionicima ovog događaja, među ostalim, poručio je kako je iznimna važnost sudjelovati u kliničkim ispitivanjima. Uz presjek razvoja načina liječenja i terapije u kroničnoj limfocitnoj leukemiji (KLL) prof. Pejša pojasnio je i kako se ova bolest ne liječi dok ne pokazuje nikakve simptome te da u toj fazi liječenje KLL može rezultirati time da kasnije, kada je liječenje potrebno, bude manje učinkovito.

Što je novo u liječenju akutne mijeloične leukeije (AML), predavanje je koje je održao prof.dr.sc. Boris Labar koji je poručio kako će se u narednih desetak godina od ovog tumora nezrelih krvotvornih stanica sve veći broj oboljelih liječiti ciljanom, individualiziranom terapijom.

“ Za liječenje AML 60ih godina imali smo tri do četiri citotoksična lijeka i preživljenje tih bolesnika bilo je tri do šest mjeseci. Liječenje AMML od 2000. godine je kombinacija vrlo djelotvornih lijekova (polikemoterapija) i transplantacija koja je dovela do značajnog pomaka u mlađih bolesnika kojih oko 50 posto dođe do izliječenja. Danas imamo ciljanu terapiju i pet velikih skupina ciljanih lijekova. Sa tim smo dobili ono što je vrlo važno, a to je individualizirani pristup liječenju jer mi nismo svi isti i imamo različite bolesti”, rekao je prof.dr.sc. Labar.

Na temu “Multipli mijelom – promjene u liječenju kroz zadnjih 20ak godina” predavanje je održala prim.dr. Sandra Bašić-Kinda sa Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb. Od ovog malignog tumora koštane srži 60ih godina svega 10 posto oboljelih preživljavalo je pet godina. Petogodišnje preživljenje 2014. godine u svijetu je bilo 66 posto, podatak je koji je prim. Bašić-Kinda iznijela u predavanju pojasnivši kako se mijenjala terapija multiplog mijeloma.

“Slijedi uzbudljivo vrijeme za cijelu onkologiju. Veliki broj lijekova je učinkovit, prihvatljive su toksičnosti i ono što je vrlo važno ti će se lijekovi moći međusobno kombinirati. Imamo duže vrijeme do povratka bolesti i duže ukupno preživljenje”, rekla je prim.dr. Bašić-Kinda.

Na kraju predavanja svoje iskustvo borbe sa bolesti iznio je gospodin Boris Barić koji je prošao dva puta transplantaciju koštane srži i kojemu se bolest vratila nakon deset godina i jednog mjeseca. Uz veliku zahvalu liječnicima svim okupljenima gospodin Barić poručio je da se protiv ovih bolesti moraju imati volje boriti.

Uz nastup skupine Aka Crescendo i podjelu zahvalnica završilo je događanje u okvira projekta Znanjem do zdravlja Hrvatske udruge leukemija i limfomi sa ciljem edukacije oboljelih, njihovih obitelji i općenito javnosti.  

Predsjednik HULL-a
Dražen Vincek

Fotografije može pogledati na našoj Facebook stranici.

Podijeli

Zagreb, HR
15°C
blaga naoblaka

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a