HRVATSKA UDRUGA LEUKEMIJA I LIMFOMI (HULL) OBILJEŽILA SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AKUTNOJ MIJELOIČNOJ LEUKEMIJI (AML)

21. travnja – Dan svjesnosti o akutnoj mijeloičnoj leukemiji (AML)

U povodu obilježavanja 21. travnja, Dana svjesnosti o akutnoj mijeloičnoj leukemiji (AML), Hrvatska udruga leukemija i limfomi pridružuje se obilježavanju toga Dana i u suradnji s mrežom zagovaratelja promicanja problematike akutnih leukemija ALAN (Acute Leukemia Advocates Network, www.acuteleuk.org) potiče jačanje svijesti o potrebi ranoga prepoznavanja simptoma i dijagnosticiranja akutnih leukemija. Rano dijagnosticiranje akutnih leukemija ima velik utjecaj i na preživljavanje i na iskustva pacijenata u borbi s bolešću. Što se ranije bolest uoči, bolji su izgledi za izlječenje. To pokazuje desetogodišnja studija pojavnosti akutnih leukemija u Engleskoj (2006. – 2016.). Iako je visok postotak bolesnika, njih 83 %, čulo za pojam leukemija prije no što su od nje oboljeli, samo je njih 30 % prije bolesti znalo što je leukemija. Dodatno zabrinjavaju podaci da je 85 % bolesnika imalo simptome leukemije, ali ih nisu prepoznali, a tek 21 % njih posumnjalo je na mogućnost da imaju malignu bolest. Stoga se opet potvrđuje nužnost da se simptomi potencijalnoga obolijevanja od leukemije jasnije i brže prepoznaju. Ti su simptomi sljedeći: umor, slabost i gubitak daha, vrućica, masnice i krvarenje, učestale infekcije, bol u zglobovima i kostima. Prema provedenom istraživanju većina bolesnika s akutnim leukemijama (55 %) osjećala je simptome do mjesec dana prije no što su se javili liječniku, ali značajan broj, njih 32 %, simptome je imalo i do tri mjeseca prije javljanja liječniku, a 8 % oboljelih čekalo je od tri do šest mjeseci da zbog simptoma potraže medicinsku pomoć.

Mreža zagovaratelja ALAN pokrenula je u suradnji sa svojom članicom u Ujedinjenoj Kraljevini Leukaemia Care in the UK kampanju Prepoznaj leukemiju (engl. Spot Leukaemia), kojoj je cilj poboljšanje razumijevanja problematike povezane s leukemijom u javnosti, poboljšanje javne svijesti o znakovima i simptomima leukemije, pomoć liječnicima opće i obiteljske medicine da što ranije prepoznaju i dijagnosticiraju leukemiju jer rana dijagnostika spašava živote.

U povodu 21. travnja, Dana svjesnosti o akutnoj mijeloičnoj leukemiji (AML), možete pridonijeti njegovu obilježavanju tako da nosite nešto CRVENO i CRNO te da stavite ikonice crvenog i crnog srca i hashtag prepoznajAML

na svoje objave na društvenim mrežama, u potpis u e-pošti ili na sličan način.

U prilogu možete pogledati PPT prezentaciju koju je na webinaru održanom 20. travnja 2020. održao predsjednik ALAN-a Zack Pemberton-Whiteley.

ALAN Webinar – Awareness and Early Diagnosis of Acute Leukemia – 20.4.20
 

Podijeli

Zagreb, HR
2°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a