OSNOVANA NOVA PODRUŽNICA HRVATSKE UDRUGE LEUKEMIJA I LIMFOMI U OSIJEKU

Dana 20. lipnja 2022. godine, s početkom u 18:00 sati, u Osijeku, Trg Lava Mirskog 1, u prostorijama Gradske četvrti Gornji grad, održana je Osnivačka skupština Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) –  Podružnica Osijek. 

HULL je dobrovoljna udruga pacijenata, medicinskih djelatnika, građana, javnih djelatnika i svih osoba koje su pripravne djelovati u svrhu ostvarenja ciljeva udruge. 

Podružnica djeluje s ciljem pomaganja bolesnicima oboljelim od hematoloških bolesti i njihovim obiteljima, razvoja novih istraživačkih programa i metoda liječenja te u tu svrhu prikuplja financijska sredstva te razvija i provodi programe edukacije hematoloških pacijenata i njihovih obitelji, potiče nove vidove liječenja te organizira stručnu i financijsku pomoć za te programe, podupire istraživački rad na području etiologije, terapije i/ili liječenja leukemije, limfoma i srodnih hematoloških bolesti, organizira seminare i savjetovanja te distribuira zdravstvenim, znanstvenim ustanovama i zainteresiranoj javnosti informacije s tih skupova, organizira sastanke članova Podružnice sa svrhom međusobnog informiranja i druženja. Osim toga, razvija programe nesrodne transplantacije koštane srži u Republici Hrvatskoj, izdaje knjige i časopise iz područja svoje djelatnosti te izrađuje video i audio materijale, jača suradnju sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj pravodobnim izvješćivanjem članstva o radu Udruge i značajnim događajima, pisanim izvješćima, na posebnim skupovima, putem medija ili na drugi prikladan način. Najmanje jedanput godišnje javnost rada osigurava se obavještavanjem o ciljevima i djelatnostima članova Udruge putem sredstava javnog priopćavanja te prigodnim publikacijama.

Sjedište Podružnice je u Osijeku te djeluje na području Osječko-baranjske županije. Tijela Podružnice su Skupština, Upravni odbor i predsjednik/ca. 

Tijekom izbornog postupka za predsjednicu HULL – Podružnice Osijek izabrana je gospođa Vesna Meško. Članovi upravnog odbora su: Igor Delač, Đurđica Matošević, Ivana Kuleš, Đurđica Matošević i Mirela Jurković. Zapisničarka je bila gospođa Svetlana Gavrilović, a ovjeroviteljice zapisnika gospođe Branka Boban i Đurđica Matošević.

HULL Podružnica Osijek, za sada, neće imati pravnu osobnost.

Na osnivačkoj skupštini bili su gotovo svi specijalisti Zavoda za hematologiju KBC Osijek: Jasminka Sinčić-Petričević (voditeljica Zavoda), Danijela Mjeda, Maja Marković, Vlatka Periša, Stefan Mrđenović i na taj način nam dali podršku. Prisutnima se je prigodno obratila voditeljica Zavoda, dr. Sinčić-Petričević.

Jedan je od javno afirmiranih članova, poznati je osječki pjevač i glazbenik Igor Delač koji se prije dvije godine suočio s opasnom bolešću Hodgkinov limfom. Optimističan, s potporom obitelji i prijatelja posebno ističe povjerenje u osječke liječnike. Da je tada u Osijeku postojala udruga u kojoj je mogao dobiti više informacija, iskustva, o mogućnostima liječenja, bilo bi mu, kaže Delač, puno lakše.

Delačeva pjesma “Samo zbog Vas”, nastala nakon njegova povratka s liječenja, postala je jedan od njegovih hitova, a riječ je o svojevrsnoj zahvali svim ljudima koji su mu pomagali u borbi protiv zloćudnog limfoma, postala je himna HULL-a, nacionalne udruge koja okuplja ljude koji boluju ili su preboljeli leukemiju ili limfome, naravno uz privolu gospodina Delača i tvrtke Croatia Records – za nekomercijalnu upotrebu glazbenog djela, pa se je na skupu zaorila pjesma kojom je želio poručiti oboljelima da ne odustaju (Igor Delač – Samo zbog Vas (Ivan ećić/Miroslav Zećić-Miroslav Zečić/Ivan Zečić)  2021 Croatia Records).

Članice i članovi Hrvatske udruge leukemija i limfomi, pa tako i oni Podružnice Osijek mogu pratiti web stranice i stranice na društvenim mrežama Udruge, obavijesti će dobivati i putem elektroničke pošte, kako bi svi sadašnji i budući pacijenti mogli dobiti korisne informacije i međusobno se povezivati.

Leukemija i limformi s kojima mnogi žive, što je kroz rad udruge najavljeno, potporu oboljelima dati će promicanjem prava pacijenata, širenjem javne svijesti o bolesti, i drugim načinima. Pritom, pomagat će oboljelima da se bolje orijentiraju na putu kroz bolest, liječenje i ulazak u remisiju. Informacije će dobivati i u brošurama, o vrstama bolesti i liječenja, prehrani kroz bolest i terapije.

Smrtnost je ranije, jer nije bilo pametnih lijekova bila vrlo visoka a danas se s bolešću puno lakše boriti i terapije su efikasnije pa će svakako udruga uključiti i oboljele i one izliječene, kako i se međusobno ohrabrili i potpomogli, rekla je Vesna Meško. I sama je oboljela od limfoma, u remisiji je 15 godina, a kada je oboljela bila je majka troje male djece. Radi kao medicinska sestra u KBC-u Osijek.

Na osnivanju HULL – Podružnice Osijek predstavljen je, promoviran i novi priručnik za pacijente – ” Akutne leukemije”, kojeg je napisala prof. dr. sc. Nadira Duraković, dr. med., specijalist internist, subspecijalist hematologije, Zavod za hematologiju KBC Zagreb.

Priručnik možete preuzeti pod rubrikom BROŠURE na našim web stranicama www.hull.hr, a možete je i preuzeti OVDJE.

Dražen Vincek

 

Podijeli

Zagreb, HR
8°C
raštrkani oblaci

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
OIB:51774844072
MB: 01136763
REG. BR.: 00000797
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

studeni 2022

NedPonUtoSriČetPetSub

1

Mjesec borbe prot...

2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14

Svjetski dan šeće...

15


16


17


18


19


20


21


22


23


24


25


26


27


28


29


30


Health through Knowledge

Klasa optimist

Igor Delač- Samo zbog vas

(Ivan Zečić/Miroslav Zečić – Miroslav Zečić/Ivan Zečić) ℗ 2021 Croatia Records

Istaknuti sponzori HULL-a