Kemoterapija

Riječ kemoterapija nastala je od dvije grčke riječi – ‘chemo’ što znači kemijski, i ‘therapy’ što znači liječenje. Kemoterapija se sastoji od neprekidne upotrebe lijekova koji uništavaju ili kontroliraju rast zloćudnih stanica. Može se davati kao jedan lijek ili kao kombinacija lijekova. Prema vrsti bolesti od koje pacijent boluje, odlučuje se na koji način će se liječiti. Lijekovi za kemoterapiju daju se oralno, kao tablete ili kapsule; injekcijom kroz kožu (potkožno); injekcijom u venu (intravenski), ili putem specijalnog katetera ugrađenog u vene. Oralno liječenje ne prouzrokuje bolove. Obično ni druge vrste kemoterapije ne prouzrokuju bolove, osim kratkog uboda kad se umetne igla. Lijekovi moraju cirkulirati u krvotoku, kako bi došli do promijenjenih stanica. Lijekovi za kemoterapiju ometaju ili uništavaju udvostručavanje i rast promijenjenih stanica.

Mnogi od lijekova koji se koriste mogu prouzrokovati popratne pojave. Te pojave se jako razlikuju kod pojedinih pacijenata. Stalno se rade istraživanja s ciljem da se što više smanje te moguće popratne pojave i ima puno novih lijekova koji imaju za cilj njihovo sprječavanje. 

Kemoterapija djeluje na stanice koje se brzo dijele. To mogu biti normalne stanice, kao i stanice leukemije, limfoma ili mijeloma. Normalne stanice koje su najčešće pogođene su u:

 • koštanoj srži;
 • probavnom sustavu (usta, želudac i crijeva);
 • folikuli kose;

Međutim, normalne stanice su sposobne da se regeneriraju. Tako će sve općenite nepoželjne posljedice po tijelo, bez obzira na to koliko su beznačajne ili ozbiljne, obično biti privremene. Dok primate kemoterapiju, redovito će se uzimati krv i pratiti Vaša krvna slika kako bi se pratile posljedice korištenja tih lijekova.

Koštana srž je mjesto gdje tijelo proizvodi krvne stanice:

 • bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija;
 • crvena krvna zrnca koja sprječavaju anemiju i omogućuju krvi da prenosi kisik u tkiva;
 • krvne pločice koje pomažu da se gruša krv i da se zaliječe oštećenja na koži.

Prema tome, poslije kemoterapije normalne stanice koštane srži možda privremeno neće raditi, pa tako može nastati ili se pojačati anemija, infekcije i krvarenje.

Budući da su normalne stanice u probavnim organima (ustima, želucu i crijevima) uništene lijekovima, pacijenti koji primaju kemoterapiju mogu iskusiti sljedeće:

 • mučninu, povraćanje i gubitak apetita;
 • čireve u ustima i bolove pri gutanju;
 • proljev i učestali poticaj na veliku nuždu;
 • zatvor;
 • promjene u osjećaju okusa.

Uslijed upotrebe nekih lijekova često dolazi do privremenog gubitka kose (uključujući i dlaka na tijelu), ali to nije univerzalna popratna pojava. Kosa ubrzo ponovno naraste kad kemoterapija završi.

Kemoterapija može učiniti i muškarce i žene neplodnima. Međutim, ima slučajeva gdje su pacijenti uspješno imali djecu i o tim opcijama bi se trebalo porazgovarati s liječnikom ili sa specijaliziranom medicinskom sestrom. Žene koje menstruiraju možda će dobiti neredovite menstruacije ili će neko vrijeme prestati menstruirati. Kod starijih žena može doći do rane menopauze. Začeće je moguće tijekom terapije, ali se medicinski ne savjetuje. S hematologom bi trebalo razgovarati o kontrolnim mjerama protiv začeća.

Kod dugoročno preživjelih, određeno vrijeme postoji povećan rizik da će dobiti druge maligne bolesti, vjerojatno od kemoterapije i radioterapije. Osim toga, liječenje djece može prouzrokovati da im se smanji kvocijent inteligencije – IQ. O tim stvarima bi trebalo razgovarati s nadležnim liječnikom.

Izvori: 
http://www.leukaemia.com/leukaemia-foundation/resources/pdf/UL_Croatian.pdf.
http://www.lls.org
http://www.acor.org
http://www.childrensoncologygroup.org
http://dccps.nci.nih.gov/ocs
http://www.leukemia-lymphoma.org 
http://training.seer.cancer.gov/

Prevela: Tanja Tibinac
Medicinski obradila: dr.med. Nadira Duraković
Lektorirala: Zrinka Jurčević