Bilješke sa sastanka Kluba KML održanog 04. lipnja 2014.

Sastanak Kluba KML-a, srijeda, 04. lipnja 2014.

Budući da je HZZO skinuo imatinib s liste posebno skupih lijekova on sada tereti bolničke proračune. Kako su proračuni bolničkih odjela sve manji, može se dogoditi da nastane problem opskrbe bolesnika koji boluju od kronične mijeloične leukemije imatinibom.

Stanje s imatinibom je sljedeće:

  • od kolovoza  2013. godine na Osnovnu listu lijekova HZZO.a  uključeni su generički oblici imatiniba. Od listopada 2013 bolnice su bile snabdjevene određenom količinom Gliveca od strane HZZO-a koji se nije obračunavao za bolesnike koji se liječe prema smjernicama sa liste lijekova iz Fonda posebno skupih lijekova. Sada su se te zalihe iscrpile. U nekom bolnicama  novodijagnosticirani pacijenti od početka su dobivali generički imatinib.
  • od svibnja 2014. imatinib je skinut s Liste posebno skupih lijekova te od tada tereti bolničke proračune. Problem je što bolnički odjeli dobiju određeni iznos novca za sve lijekove i sad bi trebali plaćati još i skupi imatinib. Uslijed nedostatnih sredstava, može se dogoditi da neke  bolnice uskrate lijek svojim pacijentima.

    Naš je prijedlog da imatinib ne tereti bolničke proračune i da se nabavlja na recept u
    ljekarnama. Takav način distribucije imatiniba je posebno važan za pacijente iz drugih gradova, da ne trebaju po svoj lijek svaki mjesec dolaziti u Zagreb ili druge veće centre. Ti bolesnici dolaze hematologu na kontrole svaka tri mjeseca, a lijek nabavljaju mjesečno te bi se tako uštedjelo na putnim troškovima Ima više novih onkoloških lijekova koji se tako dobivaju putem recepta u ljekatni, a neki su i skuplji od imatiniba.

Također tražimo da se ne mijenja terapija imatinibom. Bolesniku koji  prima određeni lijek koji dobro podnosi i ima dobar terapijski učinak trebalo bi omogućiti da stalno dobiva isti lijek. Podnošljivost pojedinih pripravaka nije uvijek jednaka i bolesnici mogu na njih različito reagirati. U izradi raznih pripravaka koriste se druge  pomoćne tvari koje mogu izazvati različite nuspojave.

Ministarstvo zdravlja putem javne nabave odabralo je pripravke imatiniba, a što vrijedi za područje cijele Hrvatske uz stalnu cijenu tijekom jedne godine  Međutim, ukoliko netko drugi bolnicama ponudi nižu cijenu lijeka, bolnica se može odlučiti za jeftiniji pripravak. To u praksi znači da se pacijentima može dogoditi da u kratkom razdoblju dobiju različite lijekove. Ne treba naglašavati što to znači za praćenje učinkovitosti liječenja. Već se događalo da su bolesnici primali jedan lijek kroz mjesec dana, da bi potom dobili drugi. Vrlo je važno redovno pratiti bolest, kako terapijski učinak tako i nuspojave koje su kod ovih lijekova uobičajene i različitog intenziteta kod pojedinih bolesnika, a to će biti problem ukoliko bi pacijent u kratkom vremenskom razdoblju dobivao različite lijekove.

Sad su na tenderu Ministarstva  prošli Imakrebin od 400 mg i Astrea od 100 mg: Time je nastao problem za bolesnike koji uzimaju imatinib 600 mg 1x na dan. Prema mišljenju Povjerenstva za lijekove Kliničkog bolničkog centra Zagreb, nije medicinski opravdano kombinirati različiti pripravak istog lijeka u jednoj dozi.

Pozivamo sve bolesnike da prijavljuju nuspojave lijekova agenciji za lijekove (HALMED) Nakon prijave, kontrolirat će se prijavljeni lijek (važno je znati serijski broj lijeka – sačuvati taj dio kutije lijeka).

Zahtjevamo hitan sastanak u Ministarstvu zdravlja i HZZO-u. Jedno od vrlo važnih pitanja je zašto je imatinib skinut s liste posebno skupih lijekova. Iznijeti i sve probleme s kojima se pacijenti s KML-om već nose ili će se vrlo skoro nositi.

Isti takav sastanak dogovoriti u HZZO-u.

Klub KML-a treba saznati postoje li već problemi s dobivanjem lijeka u nekim bolnicama (Forum, Facebook).

Dogovoreno je da će ispred članova Kluba KML-a na sastanke s nama ići članica Daniela Kralj, dipl.iur.

Podijeli

Zagreb, HR
16°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a