PRIOPĆENJE ZA MEDIJE - 15.09. SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O LIMFOMIMA

PRIOPĆENJE  ZA  MEDIJE

15.09.  SVJETSKI  DAN  SVJESNOSTI  O  LIMFOMIMA

LIMFOMI

Limfomi, zloćudni tumori koji nastaju iz stanica sustava zaduženog za obranu organizma, spadaju u 10 najčešćih zloćudnih tumora. Njihova je učestalost stalno u porastu, a pogađaju osobe oba spola, mlade i djecu. Iako se suvremenim metodama velik broj limfoma može zaliječiti, a jedan dio i izliječiti, i dalje značajan broj bolesnika umire od svoje bolesti.

 

SVJETSKI  DAN  SVJESNOSTI  O LIMFOMIMA

Svjetski dan svjesnosti o limfomima (World Lymphoma Awareness Day – WLAD) – od 2004. godine svake se godine obilježava u cijelome svijetu i posvećen je podizanju svjesnosti o ovim zloćudnim tumorima u smislu prepoznavanja simptoma, ranog dijagnosticiranja i liječenja. WLAD je globalna inicijativa pokrenuta od Lymphoma Coalition – neprofitne mrežne organizacije grupa pacijenata iz cijeloga svijeta (trenutno broji 49 članova iz 36 zemalja, Hrvatska je među njima).

 

ZAŠTO  SVJETSKI  DAN  SVJESNOSTI  O  LIMFOMIMA

Unatoč činjenici da u svijetu milijun ljudi živi s limfomom i svakoga dana bude 1000 novodijagnosticiranih osoba, jedno je međunarodno istraživanje pokazalo sljedeće:

  • na pitanje poznaju li svoje limfne čvorove, samo je polovica (49 %) odgovorila potvrdno
  • 52 % ispitanika znalo je vrlo malo ili ništa o limfomima iako su čuli za tu bolest
  • dvije trećine ispitanika (67 %) nije znalo da su limfomi vrsta zloćudne bolesti i da je njihova pojavnost (incidencija) među najbrže rastućima u svijetu.

Zadnjih godina je upotreba novih, razmjerno skupih lijekova, značajno poboljšala prognozu bolesnika s limfomima, tako da danas umire i do 40% manje bolesnika s pojedinim vrstama ovih bolesti nego ranije. Broj novih lijekova za liječenje limfoma sve više raste, a tako i njihova cijena. Ekonomska kriza i restriktivna politika prema zdravstvu u Hrvatskoj, ne samo što ne omogućava uvođenje novih, već prijeti da će onemogućiti i korištenje lijekova koji se već koriste, što može ugroziti živote novooboljelih. 

Stoga je vrlo važno u javnosti podići svjesnost o limfomima, o znacima i simptomima bolesti te mogućnostima liječenja jer to mnogima može spasiti život.

Za obilježavanje ovoga dana, HULL je zamislio sljedeće aktivnosti:

  • video vezom uživo povezati 6 hrvatskih gradova: Zagreb, Donji Miholjac, Rijeku, Slavonski Brod, Split i Varaždin
  • u svakome gradu okupit će se  bolesnici, njihove obitelji, liječnici koji sudjeluju u liječenju limfoma (hematolozi, citolozi, transfuziolozi, radiolozi, patolozi, otorinolaringolozi, ginekolozi, psihijatri, kirurzi, liječnici obiteljske medicine) i medicinske sestre.

Prijenos će se izravno moći pratiti na našim stranicama www.hull.hr i na  YouTubu (link u pripremi).

U svakome gradu vodit  će se razgovori okupljenih na teme liječenja limfoma, kako se postavlja dijagnoza, određuje terapija, kako bolesnici doživljavaju svoju bolest i liječenje, na koje poteškoće nailaze, jesu li im dostupni svi potrebni lijekovi, što je dobro, a što treba poboljšati u procesu liječenja.

Zajednički zaključak na kraju svakako će biti vrijedan doprinos saznanjima o tome gdje je liječenje limfoma u Hrvatskoj danas i što bi HULL i njegovi članovi, a uz neophodnu i nesebičnu pomoć svih koji sudjeluju u liječenju limfoma, mogao učiniti da se ono poboljša. Bio bi to dokaz da članstvom u velikoj obitelji HULL-ovih članova zajedno možemo i moramo učiniti više.

Napominjemo da će 15.09. biti predstavljen i naš novi priručnik o limfomima. 

U prilogu je program događanja.

Za razgovore sa liječnicima-hematolozima dajemo broj našeg medicinskog direktora, prof.dr.sc. Igora Aurera, dr. med., 091 2062 578.

Osoba za dodatne informacije u HULL je Jadranka Santini, 091 4873 561.

Molimo da nam putem vašeg medija pomognete u informiranju hrvatske javnosti o Svjetskom danu svjesnosti o limfomima.

 

Zahvaljujemo.
S poštovanjem,
mr.sc. Dubravko Hoić
predsjednik HULL-a

U Zagrebu, 10. rujna 2014.

Podijeli

Zagreb, HR
2°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a