Ljekovi za hematoonkološke bolesti koji su stavljeni u promet RH i na listi su osnovnih lijekova HZZOa

Edukativno-informativnom kampanjom ”Imam samo jednu želju ”Hrvatska udruga leukemija i limfomi pod pokroviteljstvom Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske željela je podići svijest javnosti o hematoonkološkim bolestima. Cilj je bio suočavanje oboljelih i njihovih obitelji sa činjenicom da je bolest zločudna ali da ju je danas u većini slučajeva moguće držati pod kontrolom unapređenjem liječenja hematoonkoloških bolesti te primjenom novih, pametnih ljekova. Zahvaljujući toj inicijativi od nedavno na osnovnoj listi lijekova HZZO-a imamo na raspolaganju nove lijekove za liječenje nekih hematoonkoloških bolesti. Osobe oboljele od kronične limfocitne leukemije, mijelofibroze, multiplog mijeloma i limfoma plaštenih stanica bez odgovarajuće terapije trpe vrlo teške posljedice, poput stalnih bolova, gubitka težine, sve do otkazivanja organa i čitavog niza drugih teških stanja zbog kojih postaju nesposobni za samostalan život i rad, a njihova borba postaje traumom čitave obitelji. Lajtmotiv kampanje je realizacije želje učiniti dostupnim oboljelima postojeće inovativne terapije i lijekove koji bi im povećali kvalitetu života i produljili život. Riječ je o supstancama karfilzomib i pomalidomid, daratumumab, iksazomib, ruksolitinib i ibrutinib, koji se koriste u liječenju limfocitne leukemije, mijelofibroze, multiplog mijeloma i limfoma plaštenih stanica. ”Dobrom kvalitetom života bolesnika i njihovim normalnim svakodnevnim funkcioniranjem, izbjegava se veliki trošak institucija i u obitelji, koji se može izmjeriti konkretnim novčanim iznosima, ali i kroz vrijeme oduzeto od slobodnog ili produktivnog vremena, inače korištenog za rad i stvaranje”, prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

Edukativno-informativnu kampanju „Imam samo jednu želju“, podržava i svjetski ugledni onkolog profesor Srđan Verstovšek, s odjela za leukemiju MD Anderson Centra za karcinom na Sveučilištu Texas u Houstonu, član Američkog društva za hematologiju.
Profesor doktor Srđan Verstovšek je jedan od najproduktivnijih i najcitiranijih znanstvenika hrvatskog porijekla u svijetu, kliničar, internist, hematoonkolog. Vodeći je autor niza radova publiciranih u najprestižnijim međunarodnim časopisima, a svjetski je poznat po svom istraživanju i liječenju Philadelphia negativnih kroničnih mijeloproliferativnih neoplazmi, posebno mijelofibroze. Prof. Verstovšek je vodio prva klinička istraživanja novoga „pametnog”lijeka – JAK inhibitora ruksolitiniba – koji značajno unaprijedio liječenje mijelofibroze, a ispituje se i u drugim indikacijama.

O ruksolitinibu, u čijem je razvoju sudjelovao, profesor Verstovšek rekao je: ”U ljeto 2007. mi smo na MD Andersonu koji ima najveći Odjel za leukemiju na svijetu, otvorili tri studije za mijelofibrozu, s tri različita JAK inhibitora, prvi u svijetu. Interes je bio ogroman jer je to bilo prvi put da se ispituju lijekovi koji direktno inhibiraju patobiološki problem u MPB-u. Dobro se sjećam prvog pacijenta, s jako povećanom slezenom i jetrom, ascitesom i natečenim nogama, kahektičnog, za kojeg nije bilo nikakvog lijeka koji bi mu pomogao. Već nakon mjesec dana povećani organi su se značajno smanjili i on je dobio na težini; nakon tri mjeseca slezena i jetra su postali skoro normalne veličine, ascites i otok nogu su nestali i on je postao normalno aktivna osoba. Uskoro je ponovo počeo igrati golf, o čemu smo se često šalili, i nastavio je život tako još tri godine. Sa skoro svakim sljedećim pacijentom imali smo slična iskustva. Rado se sjećam tih vremena i promjena koje smo donijeli pacijentima s novim lijekom.”

U Zagrebu, 2. veljače, 2017. održana je 1. redovna sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (dalje: HZZO) na kojoj je na osnovnu listu lijekova HZZO-a uvršteno 16 novih lijekova među kojima i tri lijeka za liječenje kronične limfocitne leukemije:

1. djelatna tvar: ibrutinib – ”Imbruvica”, Pharmacyclics LLC & Janssen Biotech, Inc.,
2. djelatna tvar: idelalisib – ”Zydelig”, Gilead Sciences, Inc.(GSI),
3. djelatna tvar: obinutuzumab – ”Gazyvaro”, Roche;

Rezultati studije (Phase 3 GALLIUM Study) pokazuju da su imunokemoterapija utemeljena na obinutuzumabu i održavanje rezultirali značajnim poboljšanjem življenja bez napredovanja bolesti u usporedbi s terapijom rituximabom (generičko ime: Rituximab, trgovačka imena: MabThera®, Rituxan®, koristi se za liječenje non-Hodgkin limfoma (NHL), te kronične limfocitne leukemije (CLL)).

Naša inicijativa je bila da se na osnovnu listu lijekova uvrsti 5 novih lijekova za 7 indikacija/dijagnoza. Kao što je poznato nismo uspjeli u cijelosti obzirom kako na osnovnoj listi lijekova imamo ukupno 4 lijeka za 4 indikacije. Četvrti lijek na kojeg referiramo je ”Jakavi®”, NOVARTIS, djelatna tvar ruxolitinib za liječenje mijelofibroze visokog rizika koji je u postupku stavljanja na listu posebno skupih lijekova.

Predmetni lijekovi su odobreni centraliziranim postupkom davanja odobrenja za stavljanje u promet lijeka za sve zemlje članice Europske unije temeljem stručne ocjene Europske agencije za lijekove (EMA). Odobrenje za stavljanje lijeka u promet dala je Europska komisija.

Ovim putem još jedanput najljepše zahvaljujemo Ministarstvu zdravlja na pokroviteljstvu, te svima koji su nas podržali u samo jednoj našoj želji, želji da živimo. Vjerujemo kako u Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje imamo sugovornike i partnere koji će i nadalje odgovorno razmatrati potrebe naših članova, hematoonkoloških pacijenata za novim terapijama, koje će im omogućiti uspješnije liječenje, bolju kvalitetu života i dulji životni vijek za opće dobro sviju nas.  

Podijeli

Zagreb, HR
2°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
OIB:51774844072
MB: 01136763
REG. BR.: 00000797
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

travanj 2024

NedPonUtoSriČetPetSub

1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15


16


17


18


19


20


21


22


23


24


25


26


27


28


29


30


Health through Knowledge

Klasa optimist

Igor Delač- Samo zbog vas

(Ivan Zečić/Miroslav Zečić – Miroslav Zečić/Ivan Zečić) ℗ 2021 Croatia Records

Istaknuti sponzori HULL-a