25.10. SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O MDS-u (mijelodisplastičnom sindromu)

U povodu  25.10., Svjetskog dana svjesnosti o MDS-u, koji se od prije pet godina obilježava u cijelome svijetu, Hrvatska udruga leukemija i limfomi će održati predavanje za bolesnike s tom bolešću, njihove obitelji i sve zainteresirane građane.

Obilježavanje će se održati u PETAK I SUBOTU, 20. i 21. listopada 2017. godine u ZADRU .

INFORMACIJE  O  BOLESTI

Mijelodisplastični sindom je skupina bolesti  matičnih  stanica  koštane srži  iz kojih se stvaraju sve krvne stanice. U MDS-u zbog oštećenja matičnih stanica dolazi do nedovoljnog stvaranja zdravih i zrelih stanica krvi.  Bolest može zahvatiti jednu ili više vrsta krvnih stanica; stoga se može  očitovati smanjenjem broja eritrocita – stanica koje prenose kisik organima, smanjenjem broja trombocita – stanica koje pridonose zgrušavanju krvi i smanjenjem broja leukocita – stanica koje nas štite od infekcija.
To je rijetka bolest koja se najčešće javlja kod starijih ljudi no od nje mogu oboljeti i mlađe osobe. U Hrvatskoj od te bolesti boluje oko 230 ljudi.

Dijagnoza se postavlja punkcijom koštane srži, a za određivanje podtipa bolesti potrebne su i druge  moderne dijagnostičke metode.  Bolest može biti blagog tijeka i ponekad kroz duže vrijeme ne zahtijeva nikakvo liječenje.

Vrlo često bolesnici moraju  primati krv, da bi im se nadoknadili eritrociti ili  trombociti kojih nema dovoljno. U današnje vrijeme postoje suvremeni lijekovi koji mogu bolest staviti pod kontrolu kroz duže vrijeme i lijekovi koji mogu smanjiti neželjene posljedice učestalih transfuzija.

Dio bolesnika mora se liječiti kemoterapijom i postupkom presađivanja krvnih stanica. Kod manjeg broja bolesnika MDS može prijeći u akutnu leukemiju, ozbiljnu bolest, koja se može uspješno liječiti.

Za dodatne informacije kontaktirajte nas u HULL-u, mobitel broj 098 310488 i 091 4873 561.

Dražen Vincek   
predsjednik HULL-a

Preuzimanje plakata u .pdf formatu

 

Podijeli

Zagreb, HR
26°C
blaga naoblaka

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a