HULL PRISUSTVOVAO OBILJEŽAVANJU MEĐUNARODNOG DANA SIGURNOSTI PACIJENTA.

17. rujna obilježava se Svjetski dan sigurnosti pacijenta.
Ove je godine Svjetski dan sigurnosti pacijenta obilježen tribinom u organizaciji Ministarstva zdravstva u Školi narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“, dvorana B, Rockefellerova ul. 4, 10000 Zagreb.
Na rečenoj tribini, pozdravnim govorom, a potom i predavanjem na temu „Sigurnost pacijenta – prioritet zdravstvenog sustava“ otvorio je državni tajnik Ministarstva zdravstva RH, prim. . Željko Plazonić, dr.med.
Druga tema tribine, koju je održala prof.dr.sc. Jasna Mesarić, dr. med, bila je „Predstavljanje prijedloga Nacionalnog programa za sigurnost pacijenta“.
Sigurnost pacijenta imperativ je kvalitetne zdravstvene skrbi i prioritetno područje zdravstvenog sustava.
Na drugom globalnom ministarskom sastanku o sigurnosti pacijenata održanom u Bonnu 29. – 30. ožujka 2017. podržana je rezolucija Svjetske zdravstvene organizacije da se 17. rujna uspostavi Međunarodni dan sigurnosti pacijenta. Usvajanjem ove odluke iskazuje se važnost sigurnosti pacijenta u cijelom svijetu. Smjer djelovanja, kao i i inicijative kroz ministarske sustave, predvodili su Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, te Savezne Republike Njemačke. Ovogodišnji skup održao se je u Tokiju.  
Datum 17. rujna simbolizira jačanje svijesti o sigurnosti pacijenta u svim zdravstvenim sustavima. Prema epidemiološkim podacima neželjeni događaji koji za posljedicu imaju nenamjernu štetu za pacijenta nanesenu pogreškom tijekom liječenja u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi pojavljuju se u 8% do 12% hospitaliziranih pacijenta. Velik broj neželjenih događaja kako u bolničkim zdravstvenim ustanovama tako i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti se može spriječiti.
U složenim visokorizičnim procesima kao što je pružanje zdravstvene skrbi nikada nije moguće predvidjeti sve rizike, ali uvijek se treba i može težiti ka unapređenju sigurnosti pacijenta, pri čemu dobra komunikacija između svih strana ima ključnu ulogu.
Ministarstvo zdravstva izrađuje Nacionalni program za sigurnost pacijenata, te je formirano povjerenstvo za provedbu programa.
Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) ima predstavnike u više radnih skupina.
Dražen Vincek
 

Podijeli

Zagreb, HR
2°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a