Održana konferencija za novinare tvrtke Sandoz d.o.o.

Farmaceutska tvrtka Sandoz organizirala je 20. rujna 2018. konferenciju za novinare s temom: „Bioslični lijekovi – prednosti za pacijente i zdravstveni sustav“. Naglasak konferencije je na stručnom mišljenju multidisciplinarnog tima koji se bavi biološkom terapijom, kao i na mišljenju predstavnika udruge pacijenata.
 
Biološki lijekovi napravili su revoluciju u liječenju brojnih, po život opasnih i onesposobljavajućih bolesti, poput karcinoma i imunoloških bolesti. Kako revolucionarne terapije često dolaze uz poveću cijenu, cijena bioloških lijekova je otprilike više od 20 puta skuplja u usporedbi s klasičnim lijekovima, što znači da i sve veća primjena bioloških lijekova neminovno povećava troškove zdravstvene skrbi. Svoju problematiku  iznio je prof. Simeon Grazio, reumatolog s KBC-a Sestre Milosrdnice: „Najvažnije ograničenje koje inače imamo za biološke lijekove u reumatološkim bolestima je činjenica da prvih 12 mjeseci trošak liječenja ide na teret bolnice, te zbog ograničenih sredstava dolazimo u situaciju da neposredno po dijagnozi bolesniku ne možemo odmah započeti liječenje biološkim lijekom“. „S druge strane, suportivno liječenje je često zanemareno zbog opterećenja bolničkog proračuna te je percepcija kako je samo specifično sustavno onkološko liječenje bitno za klinički ishod. Zbog velikih farmakoekonomskih opterećenja u onkologiji kao rezultat nerijetko kasnimo sa stavljanjem lijeka na pozitivnu listu osiguravatelja ili kasni dodavanje novih indikacija već postojećim biološkim lijekovima“, navela je doc. Natalija Dedić Plavetić, internistički onkolog s KBC-a Zagreb.
Do 2020. godine predviđa se da će potrošnja biološke terapije premašiti vrijednost od 100 milijardi dolara, odnosno da će se 27 posto svjetske potrošnje na lijekove izdvajati upravo na biološku terapiju. „O situaciji u Hrvatskoj govori podatak da se trenutno samo za jedan biološki lijek dnevno izdvaja oko 220.000 kuna“, istaknula je prof. Iveta Merćep, klinički farmakolog i predsjednica povjerenstva za lijekove KBC-a Zagreb.
 
Profesorica Slobodanka Ostojić Kolonić, hematolog na KB Merkur, mišljenja je da su bioslični lijekovi apsolutno jedno od rješenja. „Hemato-onkološki pacijenti u Hrvatskoj imaju dostupnu svu potrebnu biološku terapiju, no bioslični lijekovi nam otvaraju vrata za razvoj i primjenu novih lijekova“. Profesor Željko Krznarić, sukladno zapadnoeuropskim zemljama,  ima podosta iskustava  s primjenom biosličnih lijekova kod upalnih bolesti crijeva. „Zastupljenost trenutno dostupnih biosličnih lijekova na mom odjelu je 74%“. Ovime svakako odjel gastroenterologije KBC-a Zagreb predvodi u zastupljenosti biosličnih lijekova u Hrvatskoj.
 
Kao dionici zdravstvenog sustava imamo društvenu odgovornost da iskoristimo potencijal bioslične terapije kako bi najveću dobrobit mogli osjetiti naši pacijenti. Biosličnim lijekovima utječemo na poboljšanje dostupnosti visokokvalitetne biološke terapije pacijentima, ali i pridonosimo stabilnosti i dugoročnoj održivosti hrvatskog zdravstvenog sustava. Prema mišljenju glavne tajnice udruge pacijenata bioslični lijekovi su apsolutno dobrodošli, stoga pacijenti podupiru njihovu primjenu kao učinkovitu i sigurnu terapijsku opciju. 
„Uvijek treba imati na umu ne samo sigurnost pacijenta, nego osjećaj sigurnosti koji pacijent ima.
Kad se jednom stvori povjerenje i osjećaj sigurnosti u liječnika koji me vodi, nema administrativne odluke i valjanog razloga koji to može destabilizirati“, ovim riječima Ljiljana Vukota, glavna tajnica udruge „Sve za nju“ zatvorila je današnju konferenciju.
 
Sudionici konferencije za novinare:
Prof. dr. sc. Željko Krznarić, subspec. gastroenterologije i hepatologije, KBC Zagreb
Prof. dr. sc. Slobodanka Ostojić-Kolonić, subspec. hematologije, KB Merkur
Prof. dr. sc. Simeon Grazio, spec. fizijatar, subspec. reumatologije, KBC Sestre Milosrdnice
Doc. Natalija Dedić-Plavetić, subspec. internističke onkologije, KBC Zagreb
Prof. dr. sc. Iveta Merćep, subspec. kliničke farmakologije, KBC Zagreb
Ljiljana Vukota, glavna tajnica udruge pacijenata „Sve za nju“
 
Događaj su popratili pisani mediji i web portali , među kojima su HINA-u i cybermed:
 
https://zdravlje.hina.hr/content/9895614
 
https://www.cybermed.hr/vijesti/bioslicni_lijekovi_omogucavaju_lijecenje_veceg_broja_pacijenata_u_hrvatskoj
 
 
 
Izvor: Sandoz d.o.o.
 

Podijeli

Zagreb, HR
16°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a