HRVATSKA UDRUGA LEUKEMIJA I LIMFOMI (HULL) NA „DANU IRISA“ - Zajedno protiv raka debelog crijeva

Zajedno s drugim brojnim Zagrepčanima subotnje prijepodne 25.svibnja 2019. godine proveli smo na glavnom zagrebačkom trgu podržavajući javnozdravstvenu akciju „Dan irisa“, koji su se informirali o opasnostima raka debelog crijeva.  Svake godine od tumora debelog crijeva oboli oko 3000 osoba, a oko 2000 nažalost izgubi bitku. Najnovije statistike kažu da je tumor debelog crijeva zauzeo neslavno prvo mjesto po pojavnosti. Pogođene su sve dobne skupine, od malih beba do starije populacije.
Riječ je o hvalevrijednoj akciji  udruge Cro-ilco Zagreb, koja okuplja osobe sa kolo, ileo i uro stomama, a kojima je zbog tumora ili drugih bolesti ugrađena stoma.
„Dan irisa“  organiziran je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskom ligom za borbu protiv raka, s ciljem poticanja građana na pravovremeni odlazak liječniku, jer je na vrijeme otkriven tumor izlječiv.
Ujedno, time se željela svratiti pozornost javnosti na potrebu podizanja znanja o raku debelog crijeva, značajnoj mogućnosti prevencije ove bolesti pregledom stolice na okultnu krv te kolonoskopijom. Ovom metodom je moguće i uklanjanje polipa debelog crijeva, čime je ta pretraga ne samo dijagnostička, nego i terapijska metoda.

Fotografije pogledajte na našoj Facebook stranici.

Dražen Vincek
 

Podijeli

Zagreb, HR
26°C
oblačno

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a