Pokreće se projekt uvođenja personaliziranog liječenja onkoloških bolesnika

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Uprave F. Hoffmann – La Roche AG Christopha Franza, ministar zdravstva Milan Kujundžić, direktor tvrtke La Roche Hrvatska Milorad Gošev i prokurist Objedinjene strategije međunarodnih poslova tvrtke Roche Dražen Jeleč potpisali su danas, u Banskim dvorima, Memorandum o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i društva Roche d.o.o. na pripremi i provedbi projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda.

Memorandumom o suradnji stvaraju se uvjeti pokretanja aktivnosti radi pripreme i provedbe projekta te će Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i Roche d.o.o. izraditi i donijeti akcijski plan za provedbu ovog Memoranduma.

Govoreći o suradnji s jednom od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija, predsjednik Vlade Plenković podsjetio i na dogovor koji je postignut prilikom njegovoga susreta s predsjednikom Uprave Franzom u Davosu prije dvije godine o uključivanju hrvatskih pacijenata u kliničku studiju za lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, čime je brojnim pacijentima omogućeno besplatno liječenje.

Naglasio je da je danas potpisani Memorandum izrazito važan, ne samo zato što u prvoj fazi realizacije donosi 90 milijuna kuna za financiranje posebnoga laboratorija u KBC-u Zagreb, već i zato što hrvatskim pacijentima omogućuje novi, inovativan pristup utemeljen na personaliziranoj medicini i učinkovitijem liječenju od malignih bolesti.

„Ove aktivnosti odvijaju se u kontekstu našeg Nacionalnog plana borbe protiv raka, što je jedna od ključnih hrvatskih i europskih tema“, poručio je Plenković. Dodao je da će suradnja s kompanijom Hoffman – La Roche pridonijeti razvoju hrvatske medicine, kvalitetnijeg zdravstvenoga sustava i boljoj skrbi o pacijentima.

Vlada je prepoznala važnost borbe protiv raka i na jesen će donijeti prvi Nacionalni plan borbe protiv raka. Upravo ovaj projekt uvođenja personalizirane zdravstvene zaštite u hrvatski zdravstveni sustav bit će potpora provedbi Nacionalnog plana borbe protiv raka.

U sljedećem razdoblju, hrvatska Vlada će zajedno s partnerom Roche d.o.o., jednim od vodećih svjetskih proizvođača inovativnih lijekova i medicinskih proizvoda, transformirati trenutačnu onkološku zdravstvenu zaštitu u skrb utemeljenu na personaliziranome pristupu.

Glavni cilj projekta jest smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti, povećati preživljenje i poboljšati kvalitetu života onkoloških bolesnika.

Izvor: vlada.gov
Izvor i foto: kuz.hr

Podijeli

Zagreb, HR
25°C
blaga naoblaka

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a