OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O LIMFOMIMA 12. rujna 2019. - PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

U Hrvatskoj se svake godine dijagnosticira oko 600 novooboljelih od limfoma, a porast incidencije godišnje raste za četiri posto – poručili su liječnici predavači na obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o limfomima u organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi održanom danas, u četvrtak, u prostorijama Matice Hrvatske u Zagrebu.

Program obilježavanja navedenog Svjetskog dana započeo je predavanjem prof.dr.sc. Miranda Mrsića koji je okupljene sudionike upoznao sa radom Zaklade Ana Rukavina čiji je medicinski direktor. Rezultati Zaklade pokazali su, kako je rekao i prof. Mrsić, da nije važna veličina zemlje nego želja da se nešto učini. Od prvotnog plana po pokretanju ove Zaklade da do 2010. godine u registru darivatelja krvotvornih matičnih stanica bude 2000 darivatelja, danas ih registar broji više od 62 tisuće.

Uslijedilo je predavanje prof. dr.sc. Vlatka Pejše  posvećeno liječenju i izazovima liječenja zloćudnih limfoma.
– Uzalud vam je imati diferentni lijek ako ne možete prepoznati koji će pacijent od tog lijeka imati koristi – poručio je prof. Pejša.

Na temu rijetkog limfoma, limfoma kože, predavanje je održao prim.dr.sc. Ivo Radman upozorivši kako je riječ o rijetkoj bolesti zbog čega su oboljeli zakinuti.
– Bolesnici ne dobivaju što trebaju dobiti jer svi smo navikli limfome doživljavati kao bolest limfnih čvorova, koštane srži, pluća te su limfomi kože vrlo rijetki mada se nigdje u administraciji ne vode kao rijetka bolest – objasnio je prim. Radman.

Predavanja stručnjaka završila su izlaganjem doc.dr.sc. Lovorke Brajković na temu psihološkog aspekta bolesti koja je rekla kako ne postoje dvije osobe sa karcinomom koje će jednako emocionalno reagirati na bolest te se jednako s njom suočavati.
– Strah je najčešća reakcija na dijagnozu, čest je i osjećaj krivnje te pacijenti sami sebe optužuju za bolest – rekla je doc. Brajković.

Okupljene sudionike programa uvodno je pozdravio predsjednik HULL-a, g. Dražen Vincek te dr.sc. Jelena Pavičević Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba koja je sa svojim suradnicima pružila podršku ovom događaju i oboljelima.

Fotografije pogledajte na našoj Facebook stranici.


S poštovanjem,
Dražen Vincek
 

Podijeli

Zagreb, HR
2°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a