Svjetski dan kronične mijeloične leukemije (KML) - World CML Day 2019. - iz medija Medicinska škola Varaždin

Zbog genetske promjene leukemijskih stanica koje nastaju translokacijom genetskog materijala između 9. i 22. kromosoma, što dovodi do pojave novog Philadelphia kromosoma odgovornog za nastanak ove bolesti, 22. rujan izabran je u svijetu kao dan obilježavanja kronične mijeloične leukemije.

Na poziv predsjednika Udruge HULL-a podružnice Varaždin gospodina Dražena Vinceka u obilježavanju Svjetskog dana KML-a sudjelovali su i učenici Medicinske škole Varaždin tako što su 22. rujna na Franjevačkom trgu u Varaždinu dijelili letke i brošure koje sadrže informacije o ovoj vrlo opasnoj malignoj bolesti.

Naši učenici, Petra Ribić i Mia Martinčević iz 4. a, Maja Šemiga i Benjamin Kaniški iz 4. c te David Srpak iz 2.c razreda, u pratnji profesorice Nataše Vuković, mag. med. biochem., sa zadovoljstvom su podržali rad Udruge obilježivši Svjetski dan KML-a pod motom: Krv je jača nego što misliš.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana KML-a jest da se javnost educira i zainteresira za akcije u području zdravstva kojima će dobiti ključne informacije o različitim bolestima i načinima očuvanja svojega zdravlja. Također, ukazalo se na problematiku i eksponencijalni rast hematoonkoloških bolesti u društvu.

Nataša Vuković, mag. med. bioch.

Izvor: http://www.medskvz.org/web/2019/09/svjetski-dan-kronicne-mijeloicne-leukemije/

Podijeli

Zagreb, HR
2°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a