Maligne bolesti na drugom su mjestu uzroka smrti djece u Hrvatskoj

Nakon nesreća i nesretnih slučajeva, drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u Hrvatskoj su maligne bolesti od kojih najveći broj čine leukemije i limfomi. Najčešća maligna bolest kod djece je akutna limfoblastična leukemija sa 30 – 35 novooboljelih godišnje pri čemu postoje razlike u pojavnosti među hrvatskim županijama, o čemu je prezentaciju održao prof.dr.sc. Ernest Bilić iz KBC-a Zagreb.

Prezentacija prof. Bilića dio je predavanja Znanjem do zdravlja održanog jučer u Zadru u organizaciji tamošnje podružnice Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL).

Uspješnost liječenja djece od malignih bolesti u Hrvatskoj je malo iznad EU prosjeka od 85 posto. Sa 86 posto smo iznad tog prosjeka, ali nedostaje nam tri posto da bi mogli reći kako smo u prvoj europskoj ligi liječenja – rekao je prof. Bilić prezentirajući podatke EU zemalja o petogodišnjem preživljenju djece oboljelih od malignih bolesti.
Jedna od posljednjih mogućnosti liječenja, kako je rečeno na ovom događanju, jest CAR – T terapija koja će biti dostupna na Rebru za pacijente koji su kandidati za to liječenje.

U svojem predavanju na temu liječenja akutnih leukemija o toj je terapiji govorio i prof.dr.sc. Boris Labar koji je istaknuo kako je općenito uspješnost liječenja leukemije u djece u Hrvatskoj pokazala da je to u pravilu izlječiva bolest.

Ima mala grupa djece koja su visokog rizika, ali većinu danas možemo izliječiti. Kada dođu uplašeni roditelji sa svojim djetetom, treba ih umiriti, poslati pravim ekspertima koji znaju i treba imati pozitivan pristup da znaju kako nije beznadno – poručio je prof. Labar.

Predavanja su održali i dr. Ivan Zekanović i dr.sc. Marko Martinović te je nakon završetka stručnog dijela programa i predavanja liječnika, brojna okupljena publika vidjela prikaz petogodišnjeg rada HULL Podružnice Zadar, Udruge osnovane davne 1994. godine.

 

HULL podržava i poziva na podršku projektu izgradnje novog prostora za liječenje djece oboljele od malignih bolesti u KBC-u Zagreb. Većina oboljele djece u Hrvatskoj liječi se u toj bolnici i trenutno sa njima nemaju mogućnosti boraviti roditelji, maleni pacijenti moraju dijeliti sanitarni čvor i sobu. Izgradnja novog odjela uskoro će biti dovršena u roh bau fazi, a sve su informacije dostupne na www.zdor.hr.
 

Podijeli

Zagreb, HR
-1°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a