Svjetski dan mijelodisplastičnog sindroma (MDS) - objava Medicinske škole Varaždin

MDS je bolest starijih ljudi iako proces promjene matičnih stanica koje ju uzrokuju započinje već nakon 40. godine života. Postoji MDS niskog, srednjeg i visokog rizika, koji razvija najteži oblik bolesti.

Prema iskustvima i svjetskim registrima svi oni kojima je postavljena dijagnoza, imaju 30 % vjerojatnosti da će im se stanje kroz neko vrijeme pogoršati i da će razviti akutnu mijeloičnu leukemiju.

Na poziv predsjednika Udruge HULL-a podružnice Varaždin gospodina Dražena Vinceka u obilježavanju Svjetskog dana MDS-a sudjelovali su i učenici Medicinske škole Varaždin tako što su 25. listopada na Franjevačkom trgu u Varaždinu dijelili letke i brošure koje sadrže informacije o ovoj vrlo opasnoj bolesti.

Naši učenici, Mia Žunko i Patrik Hrkač iz 2. c te učenici Ena Cerovečki, Jan Bolfek i Ivana Makar iz 4. c, pod mentorstvom profesorice Nataše Vuković, mag. med. biochem, sa zadovoljstvom su podržali rad Udruge obilježivši Svjetski dan MDS-a.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana MDS-a jest da se javnost educira i zainteresira za akcije u području zdravstva kojima će dobiti ključne informacije o različitim bolestima i načinima očuvanja svojega zdravlja. Isto tako, važno je raznim akcijama obilježiti ove vrlo teške maligne bolesti i na taj način istaknuti kako oboljelima od ovih bolesti ništa ne predstavlja prepreku.

Dokaz tomu naša je istaknuta atletičarka prof. Ana Mrčić koja je postala europska prvakinja u troskoku i pokazala kako ju teška bolest nije zaustavila u sportskoj karijeri za što je posebno zahvalna svojoj donorici. Pritom je ukazala na važnost doniranja krvotvornih matičnih stanica.

„Povećala sam svjesnost da treba živjeti ovaj život jer kad sam čitala statistike o MDS-u shvatila sam da je moj vijek trajanja skraćen pa se čovjek počne mijenjati i više uživati u životu“, poručila je prof. Mrčić na obilježavanju MDS-a u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu.

Nataša Vuković, mag. med. bioch.

Izvor: www.medskvz.org
Foto: www.medskvz.org

Podijeli

Zagreb, HR
8°C
slaba kiša

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a