Priopćenje i fotografije sa održane svečanosti obilježavanja 25 godina Hrvatske udruge leukemija i limfomi.

Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) obilježila je 25 godina od svojeg osnivanja i postojanja svečanošću održanom u Muzeju Mimara. U obilježavanju velike obljetnice HULL-a te skorašnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. veljače, sudjelovao je niz uglednih uzvanika, liječnika, profesora, medicinskih sestara, pacijenata.

Okupljene uzvanike uvodno su pozdravile i na godišnjici čestitale dr. Vera Katalinić Janković, pomoćnica ministra zdravstva te dr. Ines Strenja, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Uz dobre želje, obje ugledne liječnice i predstavnice zdravstvene administracije uputile su na važnost Nacionalnog plana protiv raka koji će uskoro biti u završnoj fazi donošenja na Vladi RH.

– Nacionalni plan protiv raka je u završnoj fazi i samo smo na korak do toga da dođe na Vladu. Moralo je sazrijeti vrijeme za takav dokument, a 4. veljače u Bruxellesu će biti predstavljen Europski plan borbe protiv raka – rekla je dr. Katalinić Janković.

–  Prvu sjednicu Saborskog odbora za zdravstvo posvetila sam upravo za Nacionalni plan protiv raka koji konačno imamo. Vi imate nacionalno prepoznatu Udrugu i dali ste svoj doprinost tom Planu u kojem su poseban segment oboljeli od leukemije i limfoma – rekla je dr. Strenja.

Retrospektivu HULL-a, kako je sve započelo i što znači Udruga, opisao je prof.dr.sc. Boris Labar uz posebnu zahvalu medicinskim sestrama. Upravo je 2020. godina proglašena Godinom medicinskih sestara.

– Medicinske sestre su samozatajne, uvijek negdje iza, nikad im ništa nije teško. Sve što smo napravili ne bi bez njih mogli. Doktori su uz pacijenta jedan sat, a sestre 24 sata – poručio je prof. Labar.

HULL je jedan od osnivača Zaklade Ana Rukavina o čemu je govorio prof.dr.sc. Mirando Mrsić.

– Ovdje vidim svoje prijatelje, bivše bolesnike koji su se borili tada za Glivec koji je bio skup. Udruga je podmetnula leđa i dovela lijek u RH – rekao je prof. Mrsić.

Okupljeni uzvanici posebno su pozdravili gđu Mariju Rukavinu, a iznimno emotivan trenutak bila je poruka Elme Tomić, djevojčice koja je nedavno  pjevala prijatelju pod prozorom dječje onkologije Rebra gdje se i sama liječila.
Elma je sve podsjetila da odaberu osmijeh umjesto tuge ma kako teško bilo.

U povodu velike obljetnice, HULL je izdao te darovao dva nova izdanja posvećena pacijentima kojih su autorice medicinske sestre Vesna Družinić i Božena Kapitarić. O knjižicama je više rekla dr. Inga Mandac Rogulj:

– HULL i Zaklada su institucije, ali institucije bez afera. Puno sam naučila od same Udruge i vjerujem da ćemo sve ovo činiti i održavati i slijedećih desetljeća.

O dugogodišnjoj suradnji Udruge, Zaklade i Grada Zagreba govorila je gđa Mirela Šentija Knežević iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Svečanost je završena nastupom gđe Vlatke Burić Dujmović te govorom predsjednika Udruge, g. Dražena Vinceka koji se zahvalio svima na podršci.

Okupljene je pozdravio i g. Vladimir Hveštek koji već, kako je rekao, 30 godina ima drugi život zahvaljujući liječnicima, posebice prof. Labaru.

Fotografije pogledajte na našoj Facebook stranici.
 

Podijeli

Zagreb, HR
11°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a