ANKETE O BIOMARKERIMA

Poštovani članovi,
 
U nekoliko narednih dana rado ćemo s vama podijeliti drugu anketu Europske koalicije pacijenata oboljelih od raka (ECPC) o testiranju biomarkera nakon naše prve ankete iz 2016. godine (vidi priloženi infografski prikaz). Prema našoj prvoj anketi provedenoj zajedno s Europskim savezom za personaliziranu medicinu (EAPM) kako bi se izmjerila svijest pacijenata o biomarkerima širom Europe, biomarkeri su još uvijek u velikoj mjeri nepoznati pacijentima i onima koji su preživjeli karcinom te ih liječnici nedovoljno koriste.
Travanj 2020
30
Anketa
Kontakt
Ova druga anketa, četiri godine nakon prve, kao i velik broj novijih biomarkera i novih lijekova protiv karcinoma  pomoći će nam da bolje shvatimo saznanja o biomarkerima i iskustva koja su pacijenti i oni koji su preživjeli karcinom imali tijekom dijagnoze, posebno tijekom testiranja biomarkera, ako su im bila na raspolaganju u njihovoj zemlji. Nova anketa za pacijente čini dio šire studije o ispitivanju biomarkera provedene zajedno s Europska federacija farmaceutske industrije i njezinih udruga (EFPIA) i Međunarodnom mrežom za kvalitetu patologije (IQN Path). Europska koalicija pacijenata oboljelih od raka (ECPC) povjerila je tvrtki L.E.K. Consulting provođenje ankete u njihovo ime. L.E.K. Consulting neovisna je tvrtka za strateško i marketinško savjetovanje i u potpunosti je sukladna sa zakonom o zaštiti podataka.

Liječnici koriste dijagnostičke testove za različite razine podrške kliničkim odlukama (tj. za potvrdu dijagnoze, procjenu prognoze ili odabir terapije, itd.). Slabo znanje pacijenata o dijagnostičkim tehnologijama i biomarkerima i nepostojanje povrata troškova za testiranje biomarkera u mnogim europskim zemljama stvara prepreku poboljšanju pristupa pacijenata s karcinomom novim liječenjima i boljim kliničkim ishodima. Biomarkeri mogu pomoći liječnicima da s velikom preciznošću pravovremeno odaberu optimalni tretman za svakog pacijenta, smanjujući tako rizike i povećavajući koristi novih i postojećih lijekova te povećavajući vjerojatnost odgovora na liječenje.
 
ZAŠTO SUDJELOVATI?
Novi dijagnostički testovi temeljeni na biomarkerima mogu ne samo olakšati i ubrzati dijagnozu te je učiniti preciznijom, već također mogu osigurati trenutno i ispravno liječenje bilo kojeg pacijenta.  Ovaj projekt ima za cilj prikupiti informacije od oboljelih od karcinoma i preživjeliih o njihovom znanju i iskustvu o testiranju ili netestiranju biomarkera. Te će informacije biti značajne za poboljšanje i ubrzanje pristupa testiranjima novijim biomarkerima pacijentima koji imaju karcinom i, naposljetku, novim lijekovima protiv karcinoma za poboljšanje liječenja pacijenata oboljelih od karcinoma širom EU.
 
TKO BI SE TREBAO ODAZVATI?
Očekuje se da će organizacije članice Europske koalicije pacijenata oboljelih od raka (ECPC) podijeliti anketu sa svojim članovima i pozvati ih da sudjeluju ispunjavanjem upitnika. Što više ispunjenih upitnika primimo iz svake zemlje, vjerodostojniji će biti rezultati. Stoga će promocija ankete na vašoj web stranici, društvenim medijima, u lokalnoj tiskovini, na radiju ili televiziji također pomoći da dosegnete širu populaciju oboljelih od karcinoma koji još nisu vaši članovi.
 
Ako vam je u promociji ankete potrebna bilo kakva pomoć, možete se obratiti službenici za partnerstva i komunikacije Europske koalicije pacijenata oboljelih od raka (ECPC), Paulini Gono na paulina.gono@ecpc.org
 
Puno vam hvala na podršci u širenju ankete.

ŠTO JE BIOMARKER?
Biomarker je molekula ili gen, čija se prisutnost ili odsutnost može upotrijebiti za karakterizaciju određenog tipa karcinoma. Biomarkeri se obično testiraju kako bi liječnicima pomogli odabrati pravu terapiju ovisno o genetskom profilu pacijenta (npr., kod karcinoma dojke, bez obzira na to jesu li pacijenti s karcinomom dojke pozitivni na HER2 mogli izvijestiti je li lijek Trastuzumab svrsishodan / pogodan za pacijenta ili nije). Ispitivanje biomarkera također se može nazvati „molekularnim ispitivanjem” ili „genetskim ispitivanjem” s istim značenjem u kliničkoj praksi.

 

Podijeli

Zagreb, HR
15°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a