HRVATSKA UDRUGA LEUKEMIJA I LIMFOMI (HULL) DONOSI REZIME O ODRŽANOM WEBINARU PATIENT DAY-a TVRTKE SANDOZ HRVATSKA

Sandoz je putem webinara obilježio Dan pacijenata. Sudjelovali su liječnici i pacijenti iz područja onkologije, hematologije, reumatologije, endokrinologije i gastroenterologije.  Tema webinara bila je kvaliteta života pacijenata. .
Webinaru je nazočilo i nekoliko članova HULL-a, a gospodin Zdravko Hanžek imao je i svoje izlaganje o životu s hematološkom bolešću.
Osim samih ishoda liječenja, sve više pažnje pridaje se kvaliteti života bolesnika.
O važnosti kvalitete života onkoloških bolesnika govorio je dr Belev. U svom izlaganju zaključuje da je potrebno znatno više pažnje posvetiti kvaliteti života bolesnika, što postaje sve značajniji parametar u mjeri uspješnosti liječenja.
Psihologinja Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć Sve za nju, govorila je o životu „u košmaru emocija“: straha, tuge, nevjerice, bespomoćnosti, ljutnje, osjećaja krivnje, usamljenosti…kad obolimo postavljamo brojna pitanja: kako reći obitelji, hoću li se izliječiti, što ako umrem, hoću li patiti…Velike su promjene koje čovjek doživljava tijekom prilagodbe na liječenje: tjelesne, socijalne, ekonomske, duhovne, psihološke te promjene u svakodnevnom životu. Profesorica govori o tome što doktori ne bi trebali u komunikaciji s pacijentom. Ne bi trebali davati informacije na hladan, netaktičan način ili obraćajući se „s visoka“, koristiti medicinske izraze nepoznate pacijentu, razgovarati stojeći na vratima ili na hodniku, vršiti pritisak na pacijenta da donese odluku bez odgovarajućeg znanja ili vremena za razmišljanje. U prvim razgovorima s liječnikom, radi stresa, pacijent često ne zapamti sve što je doktor rekao, ali pamti kako je nešto rečeno. Pacijenti ne bi trebali zatajiti informacije koje mogu utjecati na liječenje, ustručavati se postaviti pitanje… Potrebna je psihosocijalna podrška te stvaranje partnerske atmosfere tijekom liječenja između liječnika i pacijenta.
O kvaliteti života hematoloških bolesnika govorila je prim. dr. Sandra Bašić – Kinda iz KBC Zagreb. Maligne hematološke bolesti su kronične. Naglašava da je važna ne samo dužina preživljenja, već i kvaliteta života. Što je razlika između bolesnikovih očekivanja i postignuća manja, kvaliteta života je veća. Važno je saslušati pacijenta. Cilj liječenja je liječiti osobu, kontrolirati bolesti, produžiti život, ali i maksimalno poboljšati kvalitetu života.
Vrlo je upečatljiva priča našeg člana Zdravka Hanžeka. Podijelio je svoj život u tri faze kroz koje je prošao suočivši se s limfomom: 1. „nikad nisam svoj“ – život prije limfoma (stres, nebriga za sebe, nesvjesnost trenutka…), 2. „upoznavanje sebe“ – simptomi, dijagnoza, liječenje, traženje smisla, jačanje psihe kroz razne aktivnosti, 3. „postao sam svoj“ – život u remisiji (uravnoteženost, ispunjavajuće aktivnosti, strpljivost, pozitivnost, smirenost…) Izlaganje završava konstatacijom da se život sastoji od sitnih radosti te Konfucijevim citatom: „Nije važno koliko sporo ideš, dok god se ne zaustavljaš“.
 

Podijeli

Zagreb, HR
30°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a