HULL PODRUŽNICA VARAŽDIN U SURADNJI SA MEDICINSKOM ŠKOLOM VARAŽDIN OBILJEŽILA SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O MIJELODISPLASTIČNOM SINDROMU (MDS)

Mijelodisplastični sindromi (MDS) su skupina bolesti koje smanjuju sposobnost koštane srži da stvara dovoljan broj zdravih krvnih stanica. To rezultira niskim brojem krvnih stanica u krvotoku. „Mijelo” je grčka riječ, koja znači „srž”, a „displastik” znači, u kontekstu MDS-a, „nenormalan izgled”.

To je rijetka bolest koja se najčešće javlja kod starijih ljudi, češća je kod muškaraca, ali nažalost od nje mogu oboljeti i mlađe osobe. U Hrvatskoj od te bolesti boluje oko 230 ljudi.

Uzrok bolesti ostaje uglavnom neprepoznat, a kao mogući rizik navodi se izloženost određenim tvarima poput benzena i vrlo se često pojavljuje kao posljedica liječenja citostaticima.

Postoji MDS niskog, srednjeg i visokog rizika, koji razvija najteži oblik bolesti.

Prema iskustvima i svjetskim registrima svi oni kojima je postavljena dijagnoza, imaju 30 % vjerojatnosti da će im se stanje tijekom vremena pogoršati i da će razviti akutnu mijeloičnu leukemiju.

Na poziv predsjednika Udruge HULL-a podružnice Varaždin, gospodina Dražena Vinceka, u obilježavanju Svjetskoga dana MDS-a sudjelovale su i učenice Medicinske škole Varaždin tako što su 25. listopada na Franjevačkome trgu u Varaždinu dijelile letke i brošure koje sadrže informacije o ovoj vrlo opasnoj bolesti.

Naše učenice Nikol Nestić i Ema Mlinarec iz 3. c te učenice Mia Martinčević, Patricija Rusman i Petra Ribić iz 5. a razreda, pod mentorstvom profesorica Nataše Vuković, mag. med. bioch., Ive Delonga Habek mag. med. techn. i Monike Kos gašparić mag. med. techn., sa zadovoljstvom su podržale rad Udruge obilježivši Svjetski dan MDS-a.

Cilj obilježavanja Svjetskoga dana MDS-a jest da se javnost educira i zainteresira za akcije u području zdravstva kojima će dobiti ključne informacije o različitim bolestima i načinima očuvanja svojega zdravlja. Isto tako, važno je raznim akcijama obilježiti ove vrlo teške maligne bolesti i na taj način istaknuti kako oboljelima od ovih bolesti ništa ne predstavlja prepreku.

Dokaz tomu naša je istaknuta atletičarka prof. Ana Mrčić koja je postala europska prvakinja u troskoku i pokazala kako ju teška bolest nije zaustavila u sportskoj karijeri, za što je posebno zahvalna svojoj donorici. Pritom je ukazala na važnost doniranja krvotvornih matičnih stanica.

„Povećala sam svjesnost da treba živjeti ovaj život jer, kad sam čitala statistike o MDS-u, shvatila sam da je moj vijek trajanja skraćen pa se čovjek počne mijenjati i više uživati u životu“, poručila je prof. Mrčić na obilježavanju MDS-a 2019. u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu.

Nataša Vuković, mag. med. bioch.
Iva Delonga Habek, mag. med. techn.

Izvor: Medicinska škola Varaždin.

Podijeli

Zagreb, HR
17°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a