HRVATSKA UDRUGA LEUKEMIJA I LIMFOMI (HULL) PRENOSI OBAVIJEST O ODRŽANOM PREDSTAVLJANJU HRVATSKE VERZIJE INSTRUMENTA ZA MJERENJE OPĆE PSIHIČKE UZNEMIRENOSTI (DISTRESA) ONKOLOŠKIH BOLESNIKA ET-HR UDRUGE SVE ZA NJU

Distres treba mjeriti kao šesti vitalni znak!

U ponedjeljak, 23. studenoga 2020. u 18 sati na online konferenciji, udruga SVE za NJU predstavljeni su rezultate istraživanja u kojem je provedena adaptacija i provjera metrijskih karakteristika instrumenta Emocionalni toplomjer (Emotional Termometar). Emocionalno opterećenje bolesnika uslijed raka predstavlja veliki teret i može ometati uspješno liječenje.

Što je distres? To je neugodno iskustvo psihološke (kognitivne, bihevioralne, emocionalne), socijalne, duhovne i tjelesne prirode koje može umanjiti ili ometati sposobnost efikasnog suočavanja s rakom, njegovim tjelesnim simptomima i liječenjem. Stoga je za uspješno liječenje važno prepoznati distres i smanjiti ga kako ne bi ometao uspješno suočavanje s dijagnozom i svim teškoćama koje donosi liječenje.

Tko su bolesnici u visokom distresu? Jeste li jedan/na od njih? Kako mogu znati što je normalan distres? Pa imam rak, mora mi biti teško!

Puno bolesnika ne zna prepoznati jesu li su u distresu koji zahtijeva stručnu intervenciju. Puno liječnika ne zna procijeniti kome treba stručna intervencija. Puno bolesnika ne zna da je traženje pomoći znak mudrosti, a ne slabosti.

Za početak je važno naći način kako prepoznati razinu distresa koja može ometati efikasno suočavanje s rakom i njegovim liječenjem. To je Emocionalni toplomjer.

Konferencija je održana uz podršku tvrtke Novartis.

Aktivni sudionici bili su ugledni stručnjaci, psihologinje prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić, dr. sc. Dea Ajduković, dr. sc. Latinka Basara, Ivona Poljak, mag. psych.,  Anuška Budisavljević, dr. med., specijalist interne medicine, uži specijalist internističke onkologije i gost konferencije, direktor International Psycho-Oncology Society – IPOS dr. sc. Dégi László Csaba. Voditeljica je Ljiljana Vukota.

Izvor: www.svezanju.hr

Podijeli

Zagreb, HR
28°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a