HRVATSKA UDRUGA LEUKEMIJA I LIMFOMI HULL) PRENOSI OBJAVU MEDICINSKE ŠKOLE VARAŽDIN KOJA SE ODNOSI NA OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA KRONIČNE MIJELOIČNE LEUKEMIJE (KML)

Zbog genetske promjene leukemijskih stanica koje nastaju translokacijom genetskog materijala između 9. i 22. kromosoma, što dovodi do pojave novog Philadelphia kromosoma odgovornog za nastanak ove bolesti, 22. rujna u svijetu je odabran kao Dan obilježavanja kronične mijeloične leukemije.

Pojavljuje se u oko 15–20% svih leukemija u odrasloj dobi, s godišnjom incidencijom od 1 do 2 slučaja na 100 000 bolesnika. Ova se bolest najčešće dijagnosticira u odrasloj dobi, izuzetno rijetko u adolescenata i djece. Što se spola tiče, ova vrsta leukemije zabilježena je s jednakom učestalošću i kod muškaraca i kod žena u dobi od 40 do 70 godina.

Bolest je u trenutku dijagnoze najčešće asimptomatska, a sumnja se postavlja uvidom u nalaz krvne slike koji pokazuje anemiju (normokromnu, normocitnu), leukocitozu i trombocitozu, dok periferni razmaz krvi opisuje neutrofiliju uz porast mijeloblasta.

Na poziv predsjednika Udruge HULL, podružnice Varaždin, gospodina Dražena Vinceka u obilježavanje Svjetskoga dana KML uključili su se i učenici Medicinske škole Varaždin tako što su 22. rujna na Franjevačkom trgu u Varaždinu dijelili letke i brošure koje sadrže informacije o ovoj vrlo opasnoj malignoj bolesti.

Naše učenice 4. c razreda, smjer zdravstveno-laboratorijski tehničar/ka, Karla Bartolec, Petra Cestar, Jelena Dugi, Veronika Dvorski, Lucija Furjan, Mateja Habjanec, Paula Hadrović, Ana-Mari Skupnjak, Karla Hrman, Ana Krnjak, Ela Majhen i Kristina Marković, pod vodstvom Nataše Vuković, mag. med. bioch. te učenice 5. a razreda, smjer medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege, Tamara Jagačić, Ema Mekota, Petra Pomper i Eva Varga, pod vodstvom Ive Delonga Habek, mag. med. techn. sa zadovoljstvom su podržale rad Udruge obilježivši Svjetski dan KML pod motom: Krv je jača nego što misliš.

Prognoza oboljelih od kronične mijeloične leukemije značajno se poboljšala u posljednjem desetljeću zahvaljujući razvoju ciljanih lijekova koji su se pokazali revolucionarnima pretvarajući nekad fatalnu malignu bolest u kroničnu, poput hipertenzije, šećerne bolesti i sl. Tako se danas važnost sve više pridaje kvaliteti života, a najnoviji cilj u liječenju – izlječenje, tj. život bez lijekova, danas postaje stvarnost za određeni broj bolesnika.

Cilj je obilježavanja Svjetskog dana KML educirati i zainteresirati javnost za akcije u području zdravstva kako bi dobili ključne informacije o hematološkim bolestima i važnosti preventivnih pregleda u svrhu očuvanja zdravlja. Važno je na vrijeme prepoznati simptome, a ranim se postavljanjem dijagnoze, uz adekvatan tretman, KML može uspješno liječiti.

Nataša Vuković, mag. med. bioch.

https://www.medskvz.org/web/2021/09/svjetski-dan-kronicne-mijeloicne-leukemije-2/

Izvor: Medicinska  škola Varaždin

Podijeli

Zagreb, HR
26°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a