18. LISTOPADA - SVJETSKI DAN MENOPAUZE - HULL PRENOSI PRIOPĆENJE ZA MEDIJE KOALICIJE UDRUGA U ZDRAVSTVU, (KUZ), OVOGODIŠNJA TEMA JE ZDRAVLJE KOSTIJU

 

Svjetski dan menopauze – zdravlje kostiju

Svjetski dan menopauze obilježava se 18. listopada svake godine. Taj su dan Međunarodno društvo za menopauzu i Svjetska zdravstvena organizacija namijenile podizanju svijesti o menopauzi te poboljšanju zdravlja i dobrobiti žena u srednjoj životnoj dobi i nakon nje. Ovogodišnja tema Svjetskog dana menopauze je zdravlje kostiju.

Osteoporoza je najčešća kronična metabolička bolest kostiju. Nastaje zbog gubitka koštane mase i poremećaja koštane strukture što smanjuje snagu kostiju te predstavlja globalni zdravstveni problem obzirom na 8,9 milijuna prijeloma godišnje. Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj oko 100.000 (13%) postmenopauzalnih žena boluje od osteoporoze, a oko 250.000 (30%) ima umanjenu koštanu masu – osteopeniju.

Najčešći su prijelomi podlaktice, kralježnice ili kuka već pri padu s manje visine. Kvaliteta života se umanjuje, a povišen je rizik smrtnog ishoda. Procijenjuje se da je 2019. godine oko 20.000 osoba doživjelo patološki prijelom zbog osteoporoze. Kost se konstantno obnavlja zamjenjujući staru novom. U životnom periodu prije menopauze stvaranje nove kosti značajno nadmašuje njenu razgradnju. Suprotno je zbivanje u postmenopauzi kada nestaje estrogen, hormon koji podupire koštanu pregradnju, a tome pridonosi i proces starenja. Posljedica je pojačana razgradnja kosti kojom slabi njena čvrstoća.
 
Ljudski je vijek sve dulji, žena duže živi u postmenopauzi pa kost postaje sve krhkija. To se odražava na svakodnevnu aktivnost, kvalitetu života, stupanj neovisnosti o pomoći drugih te opterećuje cijelokupni zdravstveni sustav. Osteoporoza ne pokazuje nikakve simptome sve dok se ne dogodi prijelom. Zato se naziva "tihom bolešću". Uz zdravu prehranu i tjelovježbu, glavni cilj brige za zdravlje kostiju je prevencija padova i posljedičnih osteoporotskih prijeloma.

Za neke je pacijente hormonska terapija u menopauzi vrlo učinkovita za održavanje zdravlja kostiju i njena pravovremena primjena može umanjiti rizik za prijelom do 50%. Razvijeni su i brojni drugi nehormonski lijekovi koji stimuliraju jačanje kostiju, a njihova primejna ovisi o individualnom zdravstvenom profilu.


Izvori dodatnih informacija


Međunarodno društvo za menopauzu https://www.imsociety.org
 
S poštovanjem, Ivan Fistonić
098 251627
institut@izz.hr
 
doc.prim.dr.sc.Ivan Fistonić, spec. gienkologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije

Institut za žensko zdravlje
Znanstveni savjetnik Medicinskog fakulteta u Zagrebu
docent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
docent Zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
profesor Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu
član Upravnog odbora Hrvatskog društva za menopauzu (HRDM) HLZ
predstavnik HRDM u International Menopause Society (IMS)
član savjetodavnog odbora European Menopause and Andropause Society (EMAS)

Podijeli

Zagreb, HR
26°C
blaga naoblaka

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a