Hrvatska udruga leukemija i limfomi obilježava Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu (MDS)

 

Dvadeset i petoga listopada obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o MDS-u. Ove godine, Međunarodno udruženje za MDS, MDS Alliance, usmjerava svoju pažnju na različite tipove mijelodisplastičnog sindroma. Cilj je educirati pacijente te one koji o njima brinu, kao i opću populaciju o ovoj temi, odnosno općenito povećati svjesnost o ovoj bolesti.

Različiti tipovi MDS-a i pridružena stanja mogu biti zbunjujuća i stresna za pacijente i one koji brinu o njima. Ovaj slikovni prikaz, kojeg prevedenog možete pogledati u Power Point prezentaciji, a izvorno je materijal MDS Alliance, na jednostavan način pokušava približiti ljudima različite tipove mijelodisplastičnog sindroma.

U zadnje vrijeme održano je više webinara na temu mijelodisplastičnog sindroma. Svi zainteresirani mogu pogledati neke od njih na web stranici MDS Alliance: www.mds-alliance.com. Webinari su prevedeni na više jezika. Također je moguće naručiti nedavno objavljenu knjigu: „Out of Shape“ (u slobodnom prijevodu to bi bilo otprilike: „Nepravilnog oblika“) njemačke autorice Bergit Kuhle (na engleskom jeziku), a koja predstavlja autobiografiju života nakon dijagnoze MDS-a. Ako želite knjižicu, naručiti je možete putem e-maila: dmurray@mds-foundation.org. Knjižica je besplatna, kao i dostava poštom na vašu adresu, zahvaljujući MDS Foundation.

I naša Hrvatska udruga leukemija i limfomi obilježava Svjetski dan svjesnosti o MDS-u. Predavanja će održati stručnjaci (liječnici hematolozi, psiholog) te ćemo imati priliku čuti i iskustvo pacijenta oboljelog od ove bolesti.

HULL MDS 2021

Materijal pripremila i prevela Ana Mrčić

Podijeli

Zagreb, HR
26°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a