HULL PODRUŽNICA VARAŽDIN INFORMATIVNIM ŠTANDOM OBILJEŽILA 25. LISTOPADA - MEĐUNARODNI DAN MDS-a (MIJELODISPLASTIČNOG SINDROMA) - OBJAVA MEDICINSKE ŠKOLE VARAŽDIN

Mijelodisplastični sindromi (MDS) su skupina bolesti koje smanjuju sposobnost koštane srži da stvara dovoljan broj zdravih krvnih stanica. To rezultira niskim brojem krvnih stanica u krvotoku.  „Mijelo” je grčka riječ, koja znači „srž”, a „displastik” znači, u kontekstu MDS-a, „nenormalan izgled”.

To je rijetka bolest koja se najčešće javlja kod starijih ljudi, češća je kod muškaraca, ali nažalost od nje mogu oboljeti i mlađe osobe. U Hrvatskoj od te bolesti boluje oko 230 ljudi.

Uzrok bolesti ostaje uglavnom neprepoznat, a kao mogući rizik navodi se izloženost određenim tvarima poput benzena i vrlo se često pojavljuje kao posljedica liječenja citostaticima.

Postoji MDS niskog, srednjeg i visokog rizika, koji razvija najteži oblik bolesti.

Prema iskustvima i svjetskim registrima svi oni kojima je postavljena dijagnoza, imaju 30 % vjerojatnosti da će im se stanje tijekom vremena pogoršati i da će razviti akutnu mijeloičnu leukemiju. 

Na poziv predsjednika Udruge HULL-a podružnice Varaždin, gospodina Dražena Vinceka, u obilježavanju Svjetskoga dana MDS-a sudjelovale su i učenice Medicinske škole Varaždin tako što su 25. listopada na Franjevačkome trgu u Varaždinu dijelile letke i brošure koje sadrže informacije o ovoj vrlo opasnoj bolesti.

Naše učenice Jelena Dugi, Lucija Furjan i Ela Majhen iz 4.c razreda  pod mentorstvom profesorice Nataše Vuković mag.med.bioch. te učenice Elena Benko, Karla Bešenić,Rea Bizik ,Lea Grgec, Leona Gugić,Hana Hriberšek, Ivana Kos-Grabar, Karolina Kovačić , Valentina Krog i učenik Dino Grgec iz 4 a razreda, pod mentorstvom  profesorice  Ive Delonga Habek, mag.med.techn. sa zadovoljstvom su podržale rad Udruge obilježivši Svjetski dan MDS-a.

Cilj obilježavanja Svjetskoga dana MDS-a jest da se javnost educira i zainteresira za akcije u području zdravstva kojima će dobiti ključne informacije o različitim bolestima i načinima očuvanja svojega zdravlja. Isto tako, važno je raznim akcijama obilježiti ove vrlo teške maligne bolesti i na taj način istaknuti kako oboljelima od ovih bolesti ništa ne predstavlja prepreku.

Dokaz tomu naša je istaknuta atletičarka prof. Ana Mrčić koja je postala europska prvakinja u troskoku i pokazala kako ju teška bolest nije zaustavila u sportskoj karijeri, za što je posebno zahvalna svojoj donorici koštane srži . Pritom je ukazala na važnost doniranja krvotvornih matičnih stanica.

„Povećala sam svjesnost da treba živjeti ovaj život jer, kad sam čitala statistike o MDS-u, shvatila sam da je moj vijek trajanja skraćen pa se čovjek počne mijenjati i više uživati u životu“, poručila je prof. Mrčić na obilježavanju MDS-a u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu.

Nataša Vuković, mag. med. bioch.

Iva Delonga Habek, mag. med. techn.

Link: https://www.medskvz.org/web/2021/10/obiljezen-svjetski-dan-svjesnosti-o-mijelodisplasticnom-sindromu/

Izvor: Medicinska škola Varaždin

Podijeli

Zagreb, HR
2°C
vedro

Hrvatska udruga leukemija i limfomi
predsjednik Dražen Vincek
Trg hrvatskih velikana 2/ll
10 000 Zagreb
GSM: +385 (0)91 4873 561
TEL: +385 (0)1 4873 561
e-mail: udruga.hull.zagreb@gmail.com
Web adresa: www.hull.hr
IBAN: HR 36 2340 0091 1100 4711 4
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Važni datumi

[spiffy-minical]

Health through Knowledge

Klasa optimist

Istaknuti sponzori HULL-a